Verklaring Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Verklaring Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen


ETHICA RESTAURANT: Hét duurzame restaurant van Den Haag


Duurzaam

Duurzaamheid is de basis van ons concept. Op die fundering stapelen we al onze bouwstenen en werken we aan een betere wereld. Elke beslissing die we maken toetsen we aan deze basisvoorwaarde. Dit geldt voor de producten die we gebruiken om heerlijk te koken, de materialen die we gebruiken in het restaurant en ook de duurzame relaties die we onderhouden met onze leveranciers, medewerkers en natuurlijk onze gasten.


Lokaal 

Onze directe omgeving heeft zoveel te bieden! Van onze gerechten is 80% plantaardig en 20% bereid met dieren die in overschot zijn in Nederland. Hierbij kun je denken aan de Schipholgans, rivierkreeft, ree en wild zwijn. We hebben twee moestuinen waar we onze producten kweken en in en om het restaurant staan onze eigen fruitbomen, kruiden planten en gekweekte groenten; lokaler wordt het niet!


Zelfgemaakt 

Wij maken zoveel mogelijk zelf; zoals bier, fris en andere dranken. Ook producten als tempeh, sojasaus, kimchi en vissaus worden in het restaurant gemaakt. Hierdoor hebben we niet alleen invloed op de smaak ervan, maar weten we ook precies wat de herkomst is van de ingrediënten en of deze duurzaam geproduceerd zijn.


Duurzaamheid 

Wij streven er naar om jaarlijkse een duurzame impact te realiseren door verschillende mooie initiatieven die hieronder genoemd staan te omarmen.


SCHOON DRINKWATER

Water transporteren in flessen die zodra ze leeg zijn tot afval worden afgedankt, terwijl we het ook ter plaatse kunnen tappen is gewoon zonde. Bij Ethica doen we dit anders. Met onze EcoTapwater kunnen we op locatie zowel plat als bruis water tappen. Een deel van de opbrengsten gaat naar het verbeteren van drinkwatervoorzieningen voor Keniaanse weesmeisjes. Ook heeft Ethica Restaurant de Dopper Wave ondertekend en strijden we mee tegen wegwerp waterflessen. 


LOKALE SAMENWERKINGEN

Lokale samenwerkingen zijn voor ons ontzettend belangrijk. Er zit zoveel talent, kennis en kunde in onze buurt en daar maken wij graag gebruik van! Samen onze krachten bundelen om iets moois neer te zetten. Daarnaast scheelt dat ook nog eens aanzienlijk in de CO2 uitstoot.


MENEER LEFFERS BROOD

Het ambachtelijk zuurdesembrood van Meneer Leffers bevat enkel meel, water en zout. Het basisingrediënt is 100% biologisch graan dat in de molen wordt gemalen. Er wordt geen gebruik gemaakt van gist, omdat het brood van Meneer Leffers rijst als gevolg van natuurlijke fermentatie. De optimale verhoudingen van de ingrediënten, de lange rijstijd van 24 tot 36 uur en de speciale behandeling van het deeg zorgen voor de specifieke structuur en bijzondere smaak van dit zuurdesembrood. 

In combinatie met onze huisgemaakte kruidenolie is het biologische zuurdesembrood van Meneer Leffers een heerlijke borrelsnack!


HAAGSCHE CROQUETTERIJ

Een nieuw merk met oude wortels. De snacks van de Haagsche Croquetterij zijn gebaseerd op het kookboek ‘Recepten van de Haagsche Kookschool’ uit 1895. Een Haagsche hap met Haagsche nostalgie. Bovendien zijn hun producten bereid met duurzame ingrediënten uit de streek. De kaas komt van de boerderij aan de rand van de hofstad en groenten uit het nabijgelegen ‘Westland’.

Lokaal, ambachtelijk en met trots bereid, maar bovenal: Haags!


LOKALE LEVERANCIERS

Wij werken met meerdere lokale, ras-Haagse leveranciers. Zo lokaal dat meneer Tas de rivierkreeft voor de bisque op de fiets komt bezorgen! Of de biologische kaasboer die de BeNeLux afgaat voor de lekkerste biologische kazen.


EEN DUURZAAM DRANKJE

Biologisch groenten en fruit vinden is niet zo moeilijk meer, duurzamere dranken vinden is een ander verhaal daarentegen. Wij zoeken de mooiste producten uit van bedrijven die echt een verschil willen maken. De circulaire gin van Dik&Schil is er zo één, een circulaire gin gemaakt met sinaasappelschillen die afkomstig zijn uit de horeca. En natuurlijk niet te vergeten: onze huisgemaakte siropen en likeuren zoals de limoncello of de orangecello met gember. 


VERPAKKINGSMATERIAAL

Wij zijn van mening dat er nog té vaak té veel in plastic wordt verpakt. Daarom kijken wij kritisch naar hoe onze leveranciers hun producten verpakken en gebruiken we in onze service aan tafel helemaal geen plastic meer: een huisgemaakt koekje op een schoteltje bij je koffie, tweedehands theelepeltjes en de suiker kopen we groot in. 


SCHOONMAKEN

Binnen de horeca is het belangrijk dat alles schoon en hygiënisch is. Ook vinden wij het heel belangrijk dat wij in het schoonmaken geen producten gebruiken die schadelijk zijn voor de natuur. Wij hebben er daarom heel bewust voor gekozen om alleen met duurzame schoonmaakmiddelen te werken. Deze worden bovendien in hervulbare verpakkingen geleverd om zoveel mogelijk onnodig verpakkingsmateriaal te elimineren. Voor een schoon Ethica en een schoon milieu.
Naast bovenstaande overtuigingen en initiatieven werken we voortdurend aan nieuwe manieren om te innoveren en verduurzamen. heb je tips of wil je van ons leren? Neem contact op, we maken graag tijd voor je!


Liefs,

Robin en Joske