Over Ethica

Restaurant Ethica

Het ideaal

Ons concept heeft als doel onze omgeving te verduurzamen en daarmee een betere toekomst te creëren voor iedereen. Onze vaste waarden zijn Duurzaam, Lokaal en Zelfgemaakt en dat betekent niet alleen het gebruik van duurzame producten, maar ook het onderhouden van duurzame relaties en het delen van onze kennis.

Ons restaurant is ons middel om verduurzaming te promoten. Via onze gasten bereiken wij een breed publiek en wij hopen dat ons verhaal doorverteld wordt. 

Duurzaam

Duurzaamheid is de basis van ons concept. Op die fundering stapelen we al onze bouwstenen en werken we aan een betere wereld. Elke beslissing die we maken toetsen we aan deze basisvoorwaarde. Dit geldt voor de producten die we gebruiken om heerlijk te koken, de materialen die we gebruiken in het restaurant en ook de duurzame relaties die we onderhouden met onze leveranciers, medewerkers en natuurlijk onze gasten.

Lokaal

Onze directe omgeving heeft zo veel te bieden! Van onze gerechten is 80% plantaardig en 20% bereid met dieren die in overschot zijn in Nederland. Hierbij kun je denken aan de Schiphol-gans, rivierkreeft, ree en wild zwijn. We hebben twee moestuinen waar we onze producten kweken en in en om het restaurant staan onze eigen fruitbomen, kruidenplanten en gekweekte groenten; lokaler wordt het niet!

Zelfgemaakt

Wij maken zoveel mogelijk zelf; zoals bier, fris en andere dranken. Ook producten als tempeh, sojasaus, kimchi en vissaus worden in het restaurant gemaakt. Hierdoor hebben we niet alleen invloed op de smaak ervan, maar weten we ook precies wat de herkomst is van de ingrediënten en of deze duurzaam geproduceerd zijn.

Historie

De naam Ethica

De naam ETHICA hebben we gekozen als een knipoog naar de geografische ligging in het leven van Spinoza. Tegelijkertijd sluit de filosofie van Spinoza die hij beschreef in zijn boek de Ethica aan bij de filosofie van ons restaurant. Net als hij schrijven wij ons eigen geluk en zoeken daarbij onze plaats in het “gastronomisch” universum.

“Het belangrijkste boek dat Spinoza heeft geschreven heeft de naam Ethica…”

Het restaurant Ethica ligt temidden in het leven van de filosoof Spinoza in de 17de eeuw. In de directe omgeving vinden we het beeld van Spinoza, het Spinozahuis, de Spinozastraat, het Spinozahof en het Spinozapoortje. Het belangrijkste boek dat Spinoza heeft geschreven heeft de naam Ethica en in dat boek beschrijft hij zijn filosofie wat betreft de opbouw van het universum en de plaats van de mens daarin.

Ons team

Wij zijn Ethica

Robin Collard

Eigenaar van Ethica, Robin Collard. Vanaf kleins af aan heeft hij een onbedwingbare drang om te weten hoe dingen werken en hoe hij dat kan reproduceren. Hij heeft zijn heil in de keuken gevonden en dan met name op het vlak van producten zelf maken die normaal gesproken ingekocht worden. Denk hierbij aan bier, frisdrank, kaas, worst, kimchi, tempeh, miso, sojasaus en vele andere producten.

Joske Meijer

Ook eigenaar van Ethica, Joske Meijer. Joske is bij Ethica het creatieve brein achter het uiterlijk en inrichting. Als docent kunstvakken is haar dat op het lijf geschreven! Verder vind je haar regelmatig in de keuken en vertelt ze graag over onze gedeelde passie van het zelf maken.