Ethica restaurant staat voor schoon water voor iedereen

Zo zijn we een trots onderdeel van de Dopper Wave, vechten we mee tegen het gebruik van wegwerpwaterflessen en steunen we projecten die watervoorzieningen voor weesmeisjes in Kenia verbeteren. 

Ethica restaurant staat voor schoon water voor iedereen

Vanaf 2024 is het gebruik van plastic wegwerpwerkbekers en plastic maaltijdverpakkingen niet langer toegestaan als je ter plaatse iets eet of drinkt in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor. Maar waarom wachten tot 2024 als we nu al impact kunnen maken?!

Zoals je weet, probeert Ethica zo duurzaam mogelijk te werken. Een strategie waarin plasticvervuiling – niet geheel verassend – niet thuishoort. Daarom hebben we ervoor gekozen om wegwerpwaterflessen uit onze organisatie en van onze evenementen te bannen. 

Wij geloven dat we met kleine, dagelijkse handelingen kunnen voorkomen dat grote hoeveelheden wegwerpwaterflessen in onze oceanen belanden. Daarom hebben wij ons aangesloten bij de Dopper Wave en de verklaring ondertekend om:

1. Wegwerpwaterflessen uit onze organisatie te bannen
2. Collega’s en bezoekers aan te moedigen kraanwater te drinken waar en wanneer dat kan
3. Iedereen eraan te herinneren om altijd zijn/haar herbruikbare waterfles bij zich te hebben
4. Andere organisaties en mensen te inspireren om zich ook aan te sluiten bij de Dopper Wave

Dit betekent dus heel concreet dat je bij Ethica geen wegwerpwaterflesjes zult vinden en dat wij met liefde je duurzame drinkflesje voor je vullen. We zeggen het nogmaals; Ethica restaurant staat voor schoon water voor iedereen!

Waarom doen we dit?

Elke minuut belandt er een vrachtwagen vol plasticafval in onze oceanen. In diezelfde minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic wegwerpflesjes verkocht. (Oei.) Gelukkig kunnen wij daar wat aan doen en ons steentje bijdragen aan de strijd tegen plasticvervuiling.

Een aantal feiten en cijfers

• Wegwerpwaterflessen worden gemaakt van olie en andere fossiele brandstoffen afkomstig uit een zeer vervuilende industrie.
• Slechts 9% van al het geproduceerde plastic is ooit gerecycled. De rest wordt gestort op een vuilnisbelt, verbrand of eindigt als zwerfafval.
• 8 miljoen ton plastic eindigt elk jaar in onze oceanen. Dat verklaart waarom 80% van al het afval in de oceanen uit plastic bestaat (en daarvan is 49% wegwerpplastic).
• Tenzij we nu iets doen, schat men in dat in 2050 het gewicht aan plastic in de oceanen groter zal zijn dan het gewicht aan vissen.

Maar gelukkig is er ook goed nieuws.

Het moge duidelijk zijn, het is tijd voor actie. Voor ons betekent dit dat wij alle wegwerpwaterflessen verbannen en het drinken van kraanwater stimuleren. Het liefst nog water van onze EcoTapwater want daarmee drink je niet alleen heerlijk zuiver water, maar help je ook het milieu én worden Keniaanse weesmeisjes voorzien van schoon drinkwater! Een echte win-win dus.

Doe jij ook mee?

Wist je dat jij je ook kan aansluiten bij de Dopper Wave. Dat klinkt misschien weinig indrukwekkend in het grote (plastic)plaatje, maar je bent geen eenzame druppel in een oceaan vol plasticvervuiling. Je bent onderdeel van een golf van verandering. Want samen kunnen we het tij keren. Samen redden we de oceanen.

Teken jij ook? Klik dan hier.

Heb jij tips voor wat we nog meer kunnen proberen om Ethica Restaurant nog duurzamer te maken? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.