Ons recept voor de echt Amerikaanse klassieker, donuts!
(+/- 9 stuks)
3 gram gedroogde gist
18 mililiter lauw water
75 mililiterlauwe melk
1 eetlepel suiker
30 gram gesmolten boter
172 gram bloem
1 eieren
Meng gist, water, melk en een beetje suiker in een kom. Zet deze 10 minuten apart. Meng het gistmengsel met de boter, bloem, eieren en de rest van de suiker tot een plakkerig deeg. Kneed het deeg nog wat verder door op een licht bebloemd oppervlak. Leg het deeg daarna in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat zo’n 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is. Kneed het deeg op een bebloemd oppervlak tot het soepel en elastisch aanvoelt. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Steek met de ronde uitstekers de donuts uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af met een theedoek of keukenfolie en laat ze 30 minuten rijzen. Aan 2 kanten frituren en als ze uit de frituur komen direct fruit poeder/suiker erover.