Tiramisu

Tiramisu is een klassiek Italiaans dessert dat ‘trek me omhoog’ betekent, wat verwijst naar de energieke ingrediënten zoals koffie en suiker. Hier is een eenvoudig en heerlijk recept voor tiramisu:

Ingrediënten:

  • 3 eidooiers
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 ml sterke koffie, afgekoeld
  • 3 eetlepels koffielikeur (bijvoorbeeld Tia Maria of Amaretto), optioneel
  • 200 gram lange vingers (biscuits)
  • Cacaopoeder, voor het bestuiven
  • 200 ml slagroom
  • Een snufje zout
  • Pure chocolade (optioneel, voor schaven)

Instructies:

  1. Eidooiers en suiker: Klop in een hittebestendige kom de eidooiers en suiker boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie) tot het mengsel licht en luchtig is. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  2. Mascarpone toevoegen: Haal de kom van het vuur en voeg de mascarpone toe. Meng goed tot een glad geheel. Voeg het vanille-extract toe en meng opnieuw.
  3. Slagroom kloppen: In een andere kom, klop je de slagroom met een snufje zout tot het zachte pieken vormt. Vouw de slagroom voorzichtig door het mascarponemengsel.
  4. Koffiemengsel: Meng in een ondiepe schaal de afgekoelde koffie en de koffielikeur (als je die gebruikt).
  5. Lange vingers dopen: Doop snel elk koekje in het koffiemengsel zodat ze doordrenkt zijn maar niet uit elkaar vallen. Leg een laagje van de gedrenkte koekjes op de bodem van een serveerschaal.
  6. Lagen: Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de koekjes en strijk het glad met een spatel. Herhaal de lagen met de resterende koekjes en het mascarponemengsel.
  7. Koelen: Dek de tiramisu af en laat hem minimaal 4 uur (of, indien mogelijk, een nacht) in de koelkast opstijven.
  8. Serveren: Bestuif de tiramisu rijkelijk met cacaopoeder net voordat je hem serveert. Als je wilt, kun je ook wat pure chocolade over de bovenkant schaven voor extra flair.

Tiramisu is een rijk en bevredigend dessert dat zeker indruk zal maken op je gasten. Geniet ervan!