Osso Buco

Vlees

Osso Buco is een traditioneel Italiaans gerecht, specifiek uit de Lombardije-regio. Het bestaat uit kalfsschenkel die langzaam gestoofd wordt, meestal geserveerd met risotto of polenta. Hier is een basisrecept voor Osso Buco:

Ingrediënten:

  • 4 kalfsschenkels (ongeveer 4-5 cm dik)
  • Bloem, om te bestuiven
  • 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • 2 wortelen, in kleine blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram tomaten uit blik (geplet of gehakt)
  • 250 ml droge witte wijn
  • 500 ml runder- of kippenbouillon
  • De schil van 1 citroen (alleen het gele deel)
  • 2-3 takjes verse tijm
  • 2-3 laurierbladeren
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Voor de gremolata (optioneel, maar traditioneel):

  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Handvol verse peterselie, fijngehakt

Instructies:

  1. Voorbereiden van de kalfsschenkels: Bestrooi de kalfsschenkels aan beide zijden met zout en peper. Haal ze lichtjes door de bloem, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn.
  2. Bruinen: In een grote, zware pan verhit je wat olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de kalfsschenkels toe en bak ze aan beide zijden goudbruin. Haal ze uit de pan en zet ze opzij.
  3. Groenten: In dezelfde pan voeg je de fijngesnipperde uien, wortelblokjes, bleekselderij en knoflook toe. Fruit de groenten tot ze zacht en glazig zijn.
  4. Wijn: Voeg de witte wijn toe aan de pan en laat deze tot ongeveer de helft inkoken.
  5. Tomaten en bouillon: Voeg de tomaten en bouillon toe. Roer goed door en breng aan de kook.
  6. Kalfsschenkels terug in de pan: Leg de kalfsschenkels terug in de pan en voeg de citroenschil, tijm en laurierbladeren toe.
  7. Stoven: Zet het vuur laag en laat de osso buco 1,5 tot 2 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan, of tot het vlees zacht is en bijna va