Wat is zout en waar komt het vandaan?

Kruiden
Kruiden

Wat is zout?

Zout is een wit, kristallijn mineraal dat veel wordt gebruikt in onze voeding en in tal van andere toepassingen. Het is een van de oudste en meest waardevolle handelsproducten ter wereld en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de menselijke beschaving.

Wist je trouwens dat het woord ‘salaris’ afstamt van het Latijnse woord “sal” (zout). Het was zo waardevol dat het een tijd gebruikt werd als betaalwijze/salaris voor Romeinse soldaten.

Herkomst

Zout komt in de natuur voor in zoutmijnen, zeeën en oceanen, en zelfs in sommige landplanten. Het wordt gewonnen door zeewater te verdampen of door zoutlagen uit de grond te halen. In Nederland is er bijvoorbeeld een bekende zoutwinninglocatie in de regio Twente.

Toepassing van zout

Zout wordt gebruikt als smaakversterker in voedsel, maar ook als conserveermiddel om voedsel langer houdbaar te maken. Daarnaast wordt zout veel gebruikt in de chemische industrie, bijvoorbeeld bij de productie van chloor, natriumhydroxide en andere chemicaliën.

Soorten zout

Er bestaan verschillende soorten zout, elk met hun eigen unieke smaak en textuur.

  1. Tafelzout: Dit is het meest voorkomende type zout en wordt meestal gebruikt om voedsel op smaak te brengen tijdens het koken of aan tafel. Tafelzout is meestal verfijnd en bevat jodium om te helpen bij de schildklierfunctie.
  2. Zeezout: Dit wordt gewonnen door het verdampen van zeewater en bevat vaak nog wat mineralen en sporenelementen. Het heeft een iets grovere textuur dan tafelzout en kan een subtiele, licht zoute smaak hebben.
  3. Himalayazout: Dit zout komt uit de Khewra-zoutmijn in Pakistan en heeft een roze kleur vanwege het hoge ijzergehalte. Het heeft een milde smaak en kan worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.
  4. Keltisch zeezout: Dit zout wordt gewonnen in Bretagne, Frankrijk, en heeft een grijsachtige kleur vanwege het hoge gehalte aan mineralen. Het heeft een rijke, zoute smaak en kan worden gebruikt om gerechten extra smaak te geven.
  5. Fleur de sel: Dit is een handmatig geoogst zout dat wordt gewonnen door het afschrapen van de dunne laag kristallen die zich vormen aan de oppervlakte van zoutpannen. Het heeft een delicate smaak en wordt vaak gebruikt als finishing touch op gerechten.

Zoutinname

Hoewel zout essentieel is voor ons lichaam, moeten we er wel op letten dat we niet te veel zout consumeren. Te veel zout kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om bewust om te gaan met de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen.