Wat is peper en waar komt het vandaan?

Kruiden
Kruiden

Wat is peper?

Peper is een specerij die veel gebruikt wordt in de keuken vanwege de scherpe en pikante smaak. Het wordt gemaakt van de gedroogde bessen van de peperplant, die voornamelijk wordt verbouwd in India, Indonesië en Vietnam.

De verschillende pepersoorten

Er zijn verschillende soorten peper, zoals zwarte peper, witte peper en groene peper. Zwarte peper wordt gemaakt van de gedroogde, onrijpe bessen van de peperplant. Witte peper wordt gemaakt van de rijpe bessen van de peperplant, waarvan het buitenste laagje is verwijderd. Groene peper is gemaakt van de onrijpe bessen van de peperplant die in azijn of pekel zijn ingelegd.

Peper wordt vaak gebruikt in hartige gerechten zoals vlees, vis en groenten om smaak toe te voegen. Het kan ook worden gebruikt als finishing touch op gerechten zoals salades en soepen. Naast de scherpe smaak heeft peper ook enkele gezondheidsvoordelen, zoals het stimuleren van de spijsvertering en het verbeteren van de opname van voedingsstoffen.

De introductie van peper in de Europese keukens

Peper is al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt in de Europese keuken en heeft een rijke geschiedenis. Peper komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en werd door handelaren naar Europa gebracht.

De oude Grieken en Romeinen waren grote fans van peper en gebruikten het veel in hun gerechten. Het was echter erg duur en werd beschouwd als een luxe-item dat alleen voor de rijken beschikbaar was. In de Middeleeuwen was peper zo waardevol dat het als betaalmiddel werd gebruikt en werd het beschouwd als een van de belangrijkste specerijen die handelsroutes vanuit Azië naar Europa dreef.

Tijdens de Renaissance nam de vraag naar peper toe en begonnen Europese landen, zoals Portugal en Nederland, handelsposten te vestigen in Azië om de specerijenhandel te controleren en te domineren. Dit leidde tot een dramatische daling van de prijzen van peper, waardoor het beschikbaar werd voor een breder publiek.

Sindsdien is peper een essentieel onderdeel geworden van de Europese keuken en wordt het veel gebruikt in verschillende gerechten, variërend van vleesgerechten tot soepen en sauzen. In de moderne tijd zijn er veel verschillende soorten peper beschikbaar, variërend van mild tot zeer pittig, en het wordt vaak gebruikt om smaak toe te voegen aan gerechten en om te dienen als een stimulerend middel voor de smaakpapillen.

Je kunt dus stellen dat deze specerij een lange en rijke geschiedenis in de Europese keuken kent en blijft tot op de dag van vandaag een populair ingrediënt dat wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan een breed scala aan gerechten.

Houd je van pittig, kies dan voor de pepers van deze peperplanten (geen peperbessen)

Er zijn veel verschillende soorten pepers die als erg pittig worden beschouwd, maar enkele van de heetste zijn onder meer:

  1. Carolina Reaper – Dit is momenteel de heetste peper ter wereld. Het heeft een gemiddelde Scoville-schaalwaarde van 1,6 miljoen, met uitschieters tot meer dan 2 miljoen. Deze peper heeft een fruitige smaak, maar de hitte is overweldigend en kan lang aanhouden.
  2. Trinidad Moruga Scorpion – Deze peper was ooit de heetste ter wereld en heeft nog steeds een gemiddelde Scoville-schaalwaarde van 1,2 miljoen. Het heeft een fruitige smaak met een intens brandend gevoel dat kan aanhouden.
  3. Bhut Jolokia (Ghost Pepper) – Deze peper was lange tijd de heetste ter wereld en heeft nog steeds een gemiddelde Scoville-schaalwaarde van 1 miljoen. Het heeft een rokerige, fruitige smaak en een intense hitte die enkele minuten kan aanhouden.
  4. Trinidad Scorpion Butch T – Deze peper heeft een gemiddelde Scoville-schaalwaarde van 1,4 miljoen en heeft een fruitige, bloemige smaak met een ongelooflijk pittige kick die nog enkele minuten kan aanhouden.
  5. Naga Viper – Deze peper heeft een gemiddelde Scoville-schaalwaarde van 1,3 miljoen en heeft een fruitige, zoete smaak met een extreme pittigheid.

Hoe om te gaan met peperkorrels?

Peper kan worden gekocht als hele bessen (peperkorrels) of gemalen in poedervorm. Het is belangrijk om het goed afgesloten te bewaren om de smaak en aroma te behouden. Over het algemeen kan peper een onmisbare specerij worden genoemd in de keuken vanwege de scherpe en pikante smaak die het aan gerechten geeft.